Kostvejledning

KOSTVEJLEDNING TIL BØRN & UNGE MED SÆRLIGE BEHOV - og deres forældre

Overvægt, undervægt, angst for fødevarer og spiseforstyrrelser gør livet ekstra svært. Derfor samarbejder jeg med Christa Dreyer fra Styrk Din Trivsel om at gøre det sjovere og nemmere at leve sundt for børn og unge der er særligt udfordrede i måltidssituationer.

 Det kan f.eks. være på grund af:

  • Spiseforstyrrelser
  • Sanseforstyrrelser
  • Overbelastning / Stress
  • Autisme
  • Downs Syndrom

Christa Dreyer fra Styrk Din Trivsel er uddannet Sosu-Assistent og Kostvejleder med speciale
i vægttab og har særlig erfaring med at lave kostplaner til unge med autisme.

Fokusplan samarbejde
Christa Dreyer​

Styrk din trivsel​

Vi har erfaret, at når maden bliver et problem for et barn eller ung, er det afgørende, at der skabes en struktur omkring måltidet, der er appetitlig.

En kostplan skal være overskuelig, fleksibel og tage udgangspunkt i barnets/den unges ønsker.

Børn skal ikke på slankekur!

Heller ikke hvis de er overvægtige…

Dermed ikke sagt, at der ikke skal sættes ind i forhold til overvægtige børn og unge, men hvis vi giver dem en stram kostplan som genererer et underskud af kalorier, så sørger vi samtidig for at børnene også er i underskud af energi hvilket, som regel medfører dårligere trivsel.

Vi skal være opmærksomme på at der ikke laves unødvendige regler for mad og måltider, for vi risikerer at børnene bliver bange for maden og begynder at spise restriktivt og udvikle en spiseforstyrrelse.

Vi skal i stedet motivere børnene til at bevæge sig mere, spise mere frugt og grønt og så skal vi snakke med dem! De fleste overvægtige børn er kede af det, og vil gerne snakke om det, hvis der skabes et trygt rum for det, hvor der ikke er fokus på vægttab og forbudte madvarer.

Når børn skal opnå en sund vægt, skal vi blot sikre at børnene ikke øger yderligere i vægt, for så vil barnet i takt med udvikling og vækst opnå sund vægt.